lauantai 29. huhtikuuta 2017

Turun kirkkopäivien houkutteleva mainoskuva


Kirkkopalvelut ry on teettänyt suunnitelman ja laittanut esille toukokuussa pidettävistä kirkkopäivistä katumainoksia, joissa naisten alusvaatemainoksen päälle on kirjoitettu sanat: 

”Sä oot hyvä just sellaisena kuin oot.” Kutsujaksi ilmoitetaan Jezuz!

Kampanjan kohderyhmä on viestintäpäällikkö Peltosen mukaan 25-40-vuotiaat nuoret kaupunkilaiset Turun alueella. Hänen mukaansa mainoksen idea on siinä, ettei tulijan tarvitse tämän ”Jezukzen” mielestä näyttää alusvaatemallilta (Jezuksen mielipide on siten Peltosen tiedossa).

Kirkkopäivillä tullaan puhumaan siitä, ettei kenenkään tarvitse olla enempää kuin mitä on.

Ihminen on tietenkin sitä mitä hän kunakin hetkenä kehityksensä vaiheessa sattuu olemaan. Ihmisellä saattaa olla jonkinlainen käsitys omasta persoonallisuudestaan – sekin nojannee suurelta osin ympäristön antamaan palautteeseen. Sisäisestä – saati sisimmästä – olemuksestaan ihmisellä ei yleensä ole juuri mitään käsitystä (sisin ei tosin ole käsitteellisesti määriteltävissä).

On selvää, että ihminen on valmis kirkkopäiville sellaisena kuin hän on, mutta on kaikkea muuta kuin selvää, että hän olisi valmis myös uskontojen perimmäisten tarkoitusten ja tavoitteiden suhteen.

Jos jokainen olisi valmis sellaisena kuin hän on, menettäisivät kaikki uskonnot ja filosofiat (paitsi epikurolaisuus) merkityksensä.

Suurin osa uskonnoista pyrkii omin tavoin opastamaan ihmisiä ”palaamaan takaisin Isänsä kotiin” – irrottautumaan sisäisesti elämän katoavista, tilapäisistä ilmiöistä.

Se ei tietenkään tarkoita, että pitäisi ulkonaisessa mielessä olla enemmän kuin mitä on – päinvastoin – pitäisi olla sisäisesti vapaa (hengessään köyhä) kaikesta siitä, mihin elämä on ehdollistanut, eli mitä ihminen on ulkoisesti (missä on hänen rikkautensa).

***
Uusi Testamentti määrittää katoavaisuuden voittamisen sanomansa ytimeksi. Se tapahtuu yhdentymällä sisäisesti katoamattomaan.

Ylhäältä syntyminen, tulella kastaminen, lapsen kaltaiseksi tuleminen, taivaallisen Isän täydellisyyden toteuttaminen tai Isän ja Pojan kanssa yhteen ja samaan ykseyteen tulo kuvaavat tätä korkeinta tavoitetta.

Evankeliumit eivät lupaa ehdoista vapautettua pääsyä taivasten valtakuntaan, vaan edellyttävät maallisuudesta vapautumista.

***
Vasta kirkko on määritellyt ylösnousemuksen lihalliseksi tapahtumaksi, jossa kuolemassa hajonnut ihmisruumis palautetaan ennalleen ja yhdistetään sielun kanssa iankaikkiseen (ja erilliseen eli synnilliseen – Jumalasta erillään olevaan) elämään.

Tällainen näkemys jättää hyvin paljon kysymyksiä esim. siitä, millaisen ruumiin saisivat sikiöinä tai aivan pieninä menehtyneet, vammaiset ja ne lukemattomat, jotka ovat ikänsä olleet tyytymättömiä keholliseen puoleensa? Toisaalta juuri kehollinen olomuoto rajoittaa suuresti tajunnan toimintakenttää ja toimii erillisyyteen (ja siten myös synnillisyyttä) johtavana tekijänä.
Haudankaivajat voivat todistaa kehollisen olemuksen kertakäyttöluonteisuudesta.

***
Kirkkopäivien mainos on nyt poistettu katukuvasta sosiaalisessa mediassa syntyneen kohun johdosta. Mainosta aluksi puolustellut järjestäjän viestintäpäällikkö pyytelee anteeksi epäonnistunutta kuvavalintaa, jonka viesti ei näytä avautuneen (eikä mikään ihme).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti