keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Steven Hawking on poissa



Britannialainen tutkija, fyysikko Stephen Hawking on kuollut. Hawking oli kuollessaan 76-vuotias.
Tiedemaailma osoittaa arvostustaan mm. seuraavin sanoin:
”Tähti sammui juuri kosmoksessa. Olemme menettäneet upean ihmisen. Hawking muistetaan hänen uskomattomasta panoksestaan tieteelle. Hän myös teki monimutkaisista teorioista ja konsepteista paremmin ymmärrettäviä suurelle yleisölle.”
***
Hawking syntyi v. 1943 Oxfordissa, Englannissa. Hänellä havaittiin v. 1963 amyotrofinen lateraaliskleroosi. Hawkingin tila heikentyi nopeasti, ja lääkärit ennustivat, että hän eläisi enää kaksi vuotta. Hän ei kuitenkaan antanut periksi, vaan totesi:
”Koska mikä tahansa päivä voi olla viimeiseni, pyrin saamaan joka hetkestä kaiken irti.”
Ennusteista huolimatta hän valmistui filosofian tohtoriksi v. 1966 Cambridgessä.
***
Vuonna 1974 Hawking kykeni osoittamaan, että mustat aukot tuottavat säteilyä, joka on sitä voimakkaampaa, mitä pienempi aukon massa on. Lopulta mustan aukon massa lähenee nollaa, jolloin säteily voimistuu entisestään, ja aukko näyttää räjähtävän. Musta aukko ei kuitenkaan ole lopullinen ajaton ja tilaton vaihe, vaan se avautuu uuteen ilmennykseen ns. alkuräjähdyksen kautta.
***
Hawkingista on sanottu, ettei hän ole varsinainen ateisti,vaikka hän ei kyennytkään sovittamaan Jumalaa omaan todellisuuskäsitykseensä. Ensimmäinen vaimo oli kristitty, minkä johdosta avioparin näkemykset poikkesivat suuresti toisistaan.
Vuonna 2010 Hawking päätteli, että kaikkeuden syntyminen ei vaadi Jumalan vaikutusta. Hänen mukaansa voidaan havaita, että alkuräjähdys on ollut johdonmukainen seuraus fysiikan laeista, ja että "koska on olemassa sellainen laki kuin gravitaatiolaki, maailmankaikkeus voi syntyä ja syntyy itsestään tyhjästä.”
Hawking ei kuitenkaan pureutunut siihen olennaiseen kysymykseen, mistä alkuräjähdyksen jälkeen ilmenevän luonnon lainalaisuus on peräisin?
***
Hawking oli saattanut periä nuivan suhtautumisensa uskonnollisiin näkemyksiin vasemmistolaisittain ajattelevalta äidiltään – tai sitten hän vain vierasti Vanhasta testamentista johdettuja karkeita näkemyksiä Jumalasta ”pilven reunalta kurkottavasta vanhasta, usein äkeästä miehestä”, joka oli luonut koko maailmankaikkeuden kaikkine olentoineen lopulliseen muotoonsa.
Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Hawking olisi ajatellut esim. Mestari Eckhartin luomisnäkemyksestä, jossa jumalallinen luominen oli tapahtunut ajattomuudessa – jo ennen alkuräjähdystä. Tässä alkuperäisessä luomisessa kaikkeuden ydinolemukset ovat heijastuneet ensimmäisen tahdon voimasta ”singulariteetteina Serafeihin”, korkeimpaan enkelikuntaan, joka havaitsee kaiken erillistymättömässä muodossa (yhtenä). Alkuräjähdyksestä alkaa ns. evoluutio, joka pyrkii järjestämään universumia ja toteuttamaan alkuperäisiä ydinolemuksia (jumalallisia kuvia) ajan ja tilan puitteissa – siinä määrin kuin se on mahdollista.
Hawking oli tosin Newtonin tapaan kiinnostunut okkultismista (tai mystiikasta), koska hän katsoi, että sen hypoteeseja voitiin mahdollisesti testata tieteen keinoin.
***
Kukaan ei varmaan rohkene väittää, etteikö Steven Hawking ollut todella älykäs, mutta oliko  hänellä hallussaan myös sellaista viisautta, joka sallii pääsyn asioiden ja elämän alkuperäisiin syihin ja tarkoituksiin? Sitä voidaan hänen lausuntojensa perusteella vielä epäillä.
Hawking (kuten monet muutkin luonnontieteilijät) esittää, ettei elämällä ole minkäänlaista jatkumoa, joten sen ainoa tarkoitus on tuottaa mielihyvää ja tyydytystä maanpäällisen elämän aikana. Näkemys on hyvin lähellä vanhaa epikurolaista filosofiaa. Se ei kuitenkaan ole täydellistä materialismia, koska Hawking näyttää tehneen ajattelustaan uskonnon korvikkeen ja olemassaolon korkeimman asteen.
Rene Descarteskin väitti tiedostavansa oman olemassa olonsa, koska hän ajatteli. Friedrich Nietzsche irvaili käsitystä vastaan todeten: ”Ajattelen, juuri siksi en ole olemassa!”
Jälkimmäinen lienee oikeassa, sillä kaikki ajateltavissa oleva näyttää selvästi häviävältä – koska sellainen on sidoksissa aikaan. Pysyvyys, ja todellinen viisaus, lienee saavutettavissa ainoastaan ajattelun ylittämisen kautta.
***
Steven Hawkingista voidaan hyvin perustein sanoa, että hän seurasi omaa kutsumustaan ja kantoi oman raskaan ristinsä urhoollisesti loppuun saakka.
Meillä ei tieteellisten tai teologisten ennakkonäkemysten pohjalta ole todellista kykyä tai oikeutta tehdä varmoja päätelmiä siitä, mikä on hänen nykyinen olotilansa.
Monet tieteilijät väittävät tietoisuuden loppuvan, koska katsovat sen johtuvan atomien liikkeestä aivoissa. Kristilliset teologit antavat ainoastaan kaksi vaihtoehtoa, joista parempi edellyttää heidän esittämiensä näkemysten totena pitämistä (ainakin tunteen ja ajattelun puitteissa).
Sisäisen elämän tiloja (monia asuinsijoja) saattaa kuitenkin todellisuudessa olla huomattavasti enemmän kuin kaksi. Suuri viisaus näyttää vallitsevan kosmoksessa – samoin suuri armo, joka pitää planeetat radoillaan ja maapallon elolliselle elämälle kelvollisessa tilassa.
***
Ehkä elämä ei sijoitakaan meitä kuoleman jälkeen tunteidemme ja ajatustapojemme mukaisiin tiloihin, vaan sinne, mihin kukin meistä todellisen sisäisen olemuksen mukaan armollisesti kuuluu.
***
Steven Hawking saattaa nyt olla innokkaana ja uudistuneena tarkastelemassa elämän lainalaisuuksia aikaisempaa sisemmästä näkökulmasta.
Tosin ei ehkä lopullisesta: sillä harvat koko ihmiskunnasta ovat olleet sellaisia, jotka ovat sisäistäneet kaikkeuden niin, että voivat havaita menneen, olevan ja tulevan välittömästi, koska heissä on ”elämä itsessään.”




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti