maanantai 2. huhtikuuta 2018

Susiasiaa ennen ja nyt




Susia pidetään varsin arkoina petoeläiminä, jotka ovat oppineet karttamaan ihmisiä. Ihmiset hävittivät 1800-luvulla sudet melkein sukupuuttoon. Suomessa susi on ollut lailla rauhoitettu eläin jo useita vuosikymmeniä.
***
Nykyiset havainnot asutuksen lähellä rohkeasti jolkuttelevista susista näyttäisivät viittaavan siihen, että sudet itsekin ovat  nyt oivaltaneet oman erikoisasemansa.
***
Sudet eivät todistettavasti ole olleet vaaraksi ihmisille yli sataan vuoteen. Viimeksi Turun seudulla vuosina 1881-82 saman suden uskotaan surmanneen 21 ihmistä. Syytä ei varmuudella tiedetä, mutta on esitetty arvailuja, että eläin olisi ollut sairas, nälkiintynyt tai jopa koirasusi.
***
Toistasataa vuotta aikaisemmin, niin sanotun isonvihan aikaan, susien tiedetään käyneen ihmisten kimppuun. Syynä lienee ollut edeltävien vuosien runsas hirvikanta, joka romahti niin nopeasti, että petojen luontainen ravinto kävi täysin riittämättömäksi.
Tuolloin sudet surmasivat Kyrönmaalla etenkin lapsia (mutta myös joitakin aikuisia) vainoten heitä jopa talojen eteisiin saakka. Siten ei ollut mikään ihme, että talojen ulko-ovet tehtiin kaksiosaisiksi, niin että alaosa voitiin pitää kiinni yläosan ollessa avoimena. Näin lapset pysyivät sisällä ja sudet ulkona.
Kuvassa Isonkyrön Yryselän Ala-Ollilan talon susiovi.

Vielä 1800-luvulla sudet tosin olivat maaseudulla varsin yleinen vaara kotieläimille. Kartanoiden lähistölle rakennettiin sudenkuoppia eli ritoja.

Yllä olevan kuvan sudenkuoppa eli rita löytyy Punkalaitumelta

Joskus samaan kuoppaan saattoi pudota useitakin petoja. Kerrotaan, että Seppäsen ritaan Isossakyrössä oli joutunut jopa seitsemän sutta.

Kerrotaan myös, että Isonkyrön Yryselän Hurrilan sudenkuoppaan oli kerran eksynyt kaksi sutta. Samaan aikaan venäläinen kulkukauppias oli oikaissut joen vartta pitkin talolta näkyvää valoa kohden ja pudonnut hänkin syysillan pimeydessä samaan sudenkuoppaan.
Talonväki kuuli kartanon takaa meteliä ja meni katsomaan. Siellä kaksi sutta huusi peloissaan ridan toisessa päässä, venäläinen kauppias toisessa. Kauppias autettiin ylös ahdingostaan, susien kohtalo oli paljon synkempi.

***
Suden sanotaan voivan käyvän ihmisen kimppuun silloin, jos se on sairas – etenkin jos se on raivotautinen. Toinen syy on luonnollisen ravinnon loppuminen. Kolmas syy on poikasten puolustaminen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti