keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Vapautta vaarantavat aamunavaukset



Iltalehti kertoi 4. huhtikuuta apulaisoikeusasiamiehen huomauttaneen kanteluiden johdosta paikallisen seurakunnan kaupungin peruskoulussa kuukausittain järjestämistä aamunavauksista. Niissä on kuulemma esitetty keskusradion välityksellä virttä, toivotettu siunausta ja varjelusta.

Kyseisen kaupungin (jota ei mainittu) sivistysjohtajan mukaan seurakuntaa oli kyllä ohjeistettu, ettei päivänavausten tule nykyisen lain mukaan sisältää uskonnon harjoittamista, vaikka avausten järjestäminen kuuluisikin perinteisiin.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan oppilaat ja heidän huoltajansa ovat näissä tilanteissa ”menettäneet todellisen ja aidon vapauden valita, osallistuuko oppilas tilaisuuksiin.”
***
Kuulun itse niihin ikäluokkiin, joille tarjottiin luterilaista näkemystä virsin tehostettuna joka ainoa aamu – myöhästymisestä tai pois jäämisestä rangaistiin. Siitäkin ”vapauden riistosta” suurin osa on tervejärkisenä selvinnyt.

Opettajana jouduin tosin (1970-luvulla) kerran mykistämään keskusradion, kun herätysliikkeen edustaja ajautui sanomaansa esittäessään lähes hurmostilaan.
***
Lienee selvää, ettei oppilaita nykyisin pidetä luokissa välipakolla, mikäli he todella haluavat oamsta tai vanhempiensa tahdosta suojella itseään vähäisiltäkin uskonnollisilta virikkeiltä. Oppilas voi oleskella avauksen ajan käytävällä, eikä hänelle tänä lyhyenä aikana ole tarpeen järjestää sen neutraalimpia virikkeitä.

Toisaalta tällaisen asian saattaminen oikeusasiamiehen käsiteltäväksi vaikuttaa hieman ylimitoitetulta toimelta – ellei suorastaan joidenkin vanhempien halulta käyttää omaan pätemiseensä kaikkia lain heille tarjoamia valtuuksia.
***
Tekeekö yhden virrensäkeistön tai rukousta muistuttavan runon kuuleminen oppilaasta kyseisen uskonnon harjoittajan?  

Yhtä hyvin voidaan kysyä, tekeekö lähes jokapäiväisten väkivaltaisten (moneen kertaan toistettujen) uutisten, tv:n murhamysteerien tai väkivaltaisten videopelien näkeminen katselijoistaan väkivallan harjoittajia (saattavat kyllä madaltaa kynnystä)?
***
On hyvä, että kouluissa ei enää opeteta ”ainoata oikeaa ja pelastavaa uskoa”, vaan pyritään antamaan perustietoja erilaisista näkemyksistä. Oppilaat voivat huomattavasti entistä vapaammin muodostaa omia käsityksiään, joiden tueksi ”hengen asioista kiinnostuneet” löytävät helposti lisäaineistoa ja asiaan omistautuneita yhteisöitä.

Uskonnonvapaus on hieno asia, jota kannattaa varjella – kunhan ei varjeluksessa sentään ajauduta vainoharhaisuuksiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti